OMD E-M1X asetuksista

Kuvaajien käyttämät kamera-asetukset kiinnostavat tietenkin aina ja muiden kuvaajien vinkeistä minäkin olen ottanut oppia. Muuttelen perusasetuksia aina silloin tällöin kulloisenkin mielenkiinnon mukaan. Oleellista on, että tuntee kameran asetukset riittävän hyvin ja osaa niitä tarvittaessa säätää haluttuun suuntaan.

Olympus OMD on erittäin säädeltävissä oleva runko. Tässä jutussa kerron mielestäni keskeiset asiat käyttämistäni asetuksista E-M1X-rungossa. Samat asetukset pätevät hyvin pitkälle myös E-M1 Mark II/III runkoihin.

Lähtökohdat

Kuvaustyyliini vaikuttaa oleellisesti se, että olen valitettavasti umpivasensilmäinen ja käytän silmälaseja. Vasen silmäni on niin dominoiva, että oikealla silmällä tähtäämisestä ei tule mitään. Kamerarungot taas on suunniteltu oikeakätisille ja -silmäisille.

Tästä syystä esimerkiksi kuvatessa tarkennuspisteen siirtäminen peukalolla takanäytöllä tai back button focuksen käyttäminen ovat käytännössä mahdottomia, nenä tai silmälasit ovat aina tiellä. Onneksi OMD:n etsin on silmälasien käyttäjälle hyvä, ei jää katveita.

Kuvaan lähtökohtaisesi manuaaliasetuksilla, mutta Auto ISO on päällä. Itse kontrolloin valotusajan ja aukon, kamera hoitaa automaattivalotuksen.

Vinkki: M-kuvaustilassa kun Auto ISO on valittuna, valotusta korjataan painamalla valotuksenkorjausnappula alas ja siirtämällä joystckillä tai nuolinäppäimillä valotusta haluttuun suuntaan.

C1-C4 -kuvaustiloihin olen tallentanut kulloiseenkin tilanteeseen perusjuttuja. Yleensä tähtäimessä on jonkunlaiset lintukuvat, joten asetukset menevät suunnilleen seuraavasti:

C1: M-kuvaustila, sähköinen suljin sarjakuvaus L, Valotus 1/2000, aukko 2.8, C-AF + Bird Tracking, 5 x 5 tarkennuspistettä keskellä. Fn-vipu asentoon 2 ja käytössä ovat C-AF ja 5 tarkennuspistettä keskellä.

C2: Muutoin sama kuin C1, mutta C-AF Sensitivity on arvossa +2.

C3: Muutoin sama kuin C1, mutta ProCapL.

C4: Muutoin sama kuin C1, mutta ProCapH ja S-AF.

Seuraavaksi menun syövereihin.

A1. AF/MF

Yleensä luontokuvaushommissa tarkennusmoodina on C-AF, Bird Trackingilla tai ilman. AF + MF on päällä, joten manuaalitarkennus on aina mahdollinen.

AEL/AFL on mode2 ja Half Way AF on Operative. Laukaisimen puoliväliin painaminen aloittaa tarkennuksen ja pohjaan painaminen lukitsee valotuksen. Back button focusta en ole oikein koskaan oppinut käyttämään yllä mainituista syistä.

AF Scanner on mode2. Jos olosuhteet ovat tarkennuksen kannalta kehnot, AF skannaa vain kerran, eikä jää sahaamaan.

C-AF Sensitivity on yleensä arvossa -2. Joskus tulee tilanteita, että säädän sen nollaan, tai jopa +2:een.

C-AF Center Start ja C-AF Center Priority ovat aina päällä, riippumatta siitä millainen tarkennusalue on valittuna. Silloin tarkennus alkaa aina tarkennusalueen keskeltä ja painottaa tarkennuksessa tarkennusalueen keskustaa.

Bird Tracking etsii kohdetta koko kuva-alalta, mutta tällä keinolla kohteen etsintä alkaa ja painottuu halutulle tarkennusalueelle. Joystckillä tarkennusalueen saa nopeasti siirrettyä oikeaan kohtaan.

A2. AF/MF

Set Home -asetuksena on viisi tarkennuspistettä keskellä. Tämä vaikuttaa kaikkiin kuvaustiloihin, eli esimerkiksi C1-C4-kuvaustiloihin tätä ei voi erikseen asettaa.

Target Mode Settings -kohdassa olen määritellyt neljä erilaista tarkennusalueastusta, joita kaikkia tarvittaessa käytän. Orientation Linked-asetuksen avulla tarkennusalueet voi määritellä vaaka- ja pystykuvauksessa eri tavalla. Näihin kaikkiin vaikuttaa edellä mainittu C-AF Center Start ja C-AF Center Priority.

A3. AF/MF

AF Limiter-asetuksia olen määritellyt kolme ja muutan niitä tilanteen mukaan. Halutun AF Limiter-alueen kutsun objektiivin L-Fn-nappulalla ja Front Dialilla.

A4. AF/MF

MF Assist on normaalisti Off. Joskus makron kanssa näperrellessä laitan sen päälle ja silloin se on hyvin kätevä.

Reset Lens on off-asennossa. Silloin esimerkiksi tarkennusetäisyys ei muutu vaikka kamera käy välillä nukkumassa.

B1. Button/Dial/Lever

Button Function on muutoin oletusasetuksissa, mutta jo edellä mainittu L-Fn kutsuu AF Limitterin.

Center Button on Home-asennossa, eli palauttaa tarkennuspisteet oletusasentoon. Minulla oletusasetus on viisi tarkennuspistettä keskellä.

Direction Keyllä valitsen halutun tarkennusalueen.

Dial Functionin olen asettanut niin, että Front Dial valitsee suljinajan ja Rear Dial aukon. Jotenkin minulle kätevämpää näin.

Fn Lever Function on asetuksessa mode2. Kun Fn-vipu on asennossa 1, niin valittuna on 5 x 5 tarkennuspistettä ja C-AF + Bird Tracking. Kun Fn-vipu on asennossa 2, niin C-AF ja 5 tarkennuspistettä. Tällä tavalla bird trackingin saa tarvittaessa nopeasti pois päältä peukalolla napsauttamalla.

C1. Release/ /Image Stabilizer

S-AF ja C-AF Release priority ovat off. Jos kamera ei ole tarkentanut, niin suljin ei laula.

L-kuvausnopeudet ovat maksimit, ei limittereitä. ProCapL Pre-shutter Frames on 10.

H-kuvausnopeudet ovat myös maksimit, ei limittereitä. ProCapH Pre-shutter Frames on 30.

C1. Release/ /Image Stabilizer

IS on on S-IS AUTO-asennossa, Fps priority on päällä. Half way rls on, Lens I.S. priority off.

D1. Disp./ /PC

“Ruutulippu”/Info Settings-asetus (valikon toinen rivi) kannattaa tsekata, sen taakse on nimittäin piilotettu LV-info, jolla pystyy valitsemaan Live View -näytöllä kuvatessa esitettävän informaation. Tämän olen asettanut niin, että valittuna on Image Only ja Custom1. Custom1:ssa on valittuna histogrammi ja Level Gauge.

Tällä tavalla saan kuvatessa yhdellä Info-näppäimen painalluksella näyttöön histogrammin ja vatupassin. Ja yhdellä painalluksella myös pois.

D2. Disp./ /PC

Live View Boost on joskus kätevä, kun kuvaa vähässä valossa. Perusasetuksena se on pois päältä.

Huomaa: jos Live View Boost on päällä, niin kuvatessa histogrammi ei toimi.

E1. Exp/ISO/BULB/

EV ja ISO Step ovat molemmat 1/3EV.

ISO-Auto Set Upper Limit on 6400, Default on 200. ISO Autoa käytän lähes aina.

Noise Filter off ja Low ISO Processing Drive Priority.

H1. Record/Erase

Card Slot Settings on Auto Switch. Eli ensin vedetään valittu kortti täyteen ja sitten siirrytään automaattisesti toiseen. Molemmat korttipaikat ovat UHS II-yhteensopivia.

I. EVF

EVF Auto Switch yleensä off. Tämä siksi, että kontrolloin itse tähtäänkö etsimestä vai takanäytöltä. Vaihto käy kätevästi etsimen vasemmalla puolella olevasta nappulasta.

J1. Utility

Menu Recall on Recall. Menu-näppäimen painallus palaa samaan valikkoon missä edellisellä kerralla oltiin.

J2. Utility

Battery Settings: Ensin vedetään Battery 1 tyhjäksi ja sitten vaihdetaan Battery 2:een.

Backlit LCD: 1 min.

Sleep: 1 min.

Auto Power Off: 4h

Quick Sleep Mode: On.

J3. Utility

Record GPS Location off, Field Sensor Logger Stopped. Kaikki ylimääräinen pois energiaa viemästä.

My Menu

Tänne olen keräillyt kaikenlaista usein tarvittavaa, niin ei tarvitse etsiä niitä Menun syövereistä.

Tällä hetkellä täällä ovat: Live ND Shooting, HDR, Reset/Custom Modes, Battery Settings (jotta näen helposti varaustilat), MF Assist, EVF Auto Switch, High Res Shot, Tracking Subject, Live View Boost, L Settings, H Settings, AF Limiter ja C-AF Sensitivity.

Täällä on myös takanäytön kirkkauden säätö. Takanäyttö kannattaa esim. yötaivasta tai revontulia kuvatessa säätää himmeimmälle asetukselle. Tämä siksi, että pimeässä kuvia selatessa ne muutoin näyttävät todellista huomattavasti kirkkaammilta.

Tässäpä nämä. Alle voit mieluusti kommentoida tai kertoa käyttämiäsi asetuksia.

4 thoughts on “OMD E-M1X asetuksista

  1. Hyvä tietopaketti. Perskohtaisesti en oikein pidä tarkennuspisteen siirrosta hupikepillä, joten käännän näyttöruudun ympäri jolloin pisteen saa siirrettyä peukulla pyyhkäisemällä. Voisi auttaa myös vasensilmäisen ongelmaan. AF Targeting pad päälle niin pelittää.

    https://youtu.be/KPKmgA99JWY?t=156

    1. Kiits kommentista.

      Tuo takanäytöltä takennuspisteen siirto ei valitettavasti tällä ergonomialla onnistu, menee sormi nenään. Hupikeppi on mulle hyvä, onnistuu myös talvella rukkaset kourassa.

  2. Oi kun kaikki valokuvaajat kirjoittaisi tällaisia postauksia. Ovat hyvin opettavaisia aloittelijoille sekä myös tämmösille ja kertausta/vinkkejä jo pidempäänkin kuvanneille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *