DIY memory card speed comparison test

Here is a straight forward Sandisk Extreme SD memory card speed comparison test with four different types of cards and three OMD bodies.

E-M1 Mark III has one UHS II compatible slot (Slot 1). Both slots of E-M1X are UHS II compatible.

All bodies were tested with M.Zuiko 25/1.2, mechanical shutter, sequential mode 10 frames/second (PEN-F Sequential H, others sequential L), 1/1000 s, f/1.2, ISO 400, manual focusing.

I put the camera on tripod and started shooting. When shooting slowed down, I stopped shooting and started the stopwatch. When the camera buffer was empty I stopped the stopwatch and counted the frames on memory card.

The results of the test 1 are on Table 1.

In practice there seems to be no difference between 90 Mb/s, 95 Mb/s and 170 Mb/s UHS I cards. UHS II is very fast in UHS II compatible slots: with 10 f/s the camera buffer gets never full and you can shoot continuously if necessary.

E-M1X slot 2 seems to be faster than slot 1 with each card. This is interesting.

Table 1 – shooting 10 frames/second

I also tested with 15 frames/second (sequential H) to find the limits. Results are on Table 2.

Table 2 – Shooting 15 frames/second

Muistikorttiongelma

Säätelin E-M1 Mark III:n juttuja vähän uusiksi ja ajattelin vetäistä uudet asetukset Olympus Workspacen kautta kovalevylle talteen. Kamera piuhalla kiinni työasemaan ja homma käyntiin, kunnes kesken kaiken kone (Win10 64bit) kaatui. Juuri tuossa kohtaa ei ollut aikaa säätää hommaa enempää, joten tilanteen selvittely jäi.

Muutama päivä myöhemmin palasin kuvausretkeltä ja siirtelin kuvia muistikorteilta koneelle. Käytän hommaan erillistä USB-porttiin liitettävää muistinkortinlukijaa sekä Photo Mechanicia. M1X-rungossa olleelta kortilta (Sandisk Extreme 256 Gb) kuvat siirtyivät kuten pitikin. Sitten laitoin M1 Mark III:ssa olleen kortin lukijaan ja saman tien työaseman käyttis kaatui. Kokeilin useampaan kertaan ja tulos oli aina sama, virheilmoituksena oli aina joko CACHE_ERROR tai PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.

Virheilmoitukset viittasivat käsittääkseni softa- tai USB-porttiongelmaan. Kokeilin liittää kortinlukijaa eri portteihin, ei vaikutusta. Poistin Olympus Workspacen asennuksen, ei vaikutusta. Sitten kokeilin korttia ja kortinlukijaa duuniläppäriin, tuloksena sama ongelma. Jaha. Ongelma taitaakin olla jossain muualla. Kokeilin uudelleen M1X:ssä ollut korttia lukijaan: ei ongelmaa.

Ongelma oli siis kyseisessä kortissa. Jossa olivat tietenkin ne kuvausretken parhaimmat ruudut. Kamera luki kuitenkin korttia ja RAW-kuvat olivat kortilla edelleen tallessa. Miten saisin kuvat imuroitua kortilta talteen?

Päätin kokeilla imurointia Android-kännykän OI.Sharella. Merkitsin kamerasta parhaimmat kuvat (n. 50 ruutua), muodostin WiFi-yhteyden kamerasta kännykkään ja käynnistin siirron. RAW-kuvat siirtyivät kännykkään moitteetta. Kännykästä uploadasin kuvat Googlen Driveen ja sieltä edelleen kiintolevylle talteen ja arkistoon.

Kuvien siirron jälkeen formatoin kortin kamerassa pariin kertaan uudelleen, ja sen jälkeen kortti toimi taas normaalisti.

Teen aina rutiininomaisesti kortin formatoinnin kamerassa, kun olen napannut kuvat talteen. Olisiko edellisessä formatoinnissa mennyt jokin pieleen, vaikka kortti toimikin kamerassa? Vai oliko kortti mennyt kamerassa kortille kuvia kirjoitettaessa solmuun. En tiedä.