Taivaan tähystelyä

Sääennusteiden perusteella oli tulossa selkeä ilta, joten ajoin kaupungin valoista karkuun kohti pimeämpiä maisemia. Pirkanmaalla valosaastetta on kaikkialla, mutta Siikanevan reunasta löytyy hiukan pimeämpää.

Jatkoin testailua E-M1X ja Panasonic Leica Summilux 12/1.4 -yhdistelmällä. Nämä kuvat on valotettu täydellä aukolla ja ISO-arvolla 1600. Kolmessa ensimmäisessä valotusaikana oli 20 sekuntia.

Neljäs kuva on valotettu LiveComp-ohjelmalla, jossa runko muodostaa valotuksista koostuvan yhden raakakuvan itse. Valotusaika oli n kappaletta 15 sekunnin valotuksia, kokonaisvalotusaika vähän toista tuntia. Kamera raksutteli itsekseen, kuvaajan hommaksi jäi hörppiä teetä. Kätevää, mutta varovainen saa olla: tarkkasilmäinen huomaa viivojen päässä pienen mutkan erityisesti kuvan oikeassa reunassa. Tämä johtuu siitä, että tönäisin pimeässä vahingossa runkoa viimeisen valotuksen aikana. Virheetöntä kuvaa varten koko valotusprosessi olisi pitänyt aloittaa alusta. Manuaalisesti kuvat jälkikäteen pinoamalla virheellisen ruudun olisi voinut heittää roskiin. Tällä kertaa päätin, että mutkat kuuluvat nyt tähän kuvaan :-).